Pasztet ziemniaczany.doc

(0 KB) Pobierz

25 dag mąki

sól

3 żółtka

12 dag masła

2 marchewki

50 dag ugotowanych ziemniaków

20 dag pieczarek

10 dag groszku

pieprz

szafran

1/8 l śmietanki

3 jajka

10 dag żółtego sera

2 białka

 

Do mąki dodać sól, 1 żółtko, masło i zagnieść ciasto, schłodzić. Rozwałkować, 2/3 ciasta wyłożyć formę. Marchew ugotować, pokroić w kostkę, wymieszać z ziemniakami, plasterkami pieczarek, groszkiem, przyprawić, ułożyć na cieście. Polać ?mietanką rozmieszaną z jajkami, startym serem, solą, przykryć reszt? ciasta. Żółtka rozmieszać z 2 łyżkami wody, polać pasztet, piec 40 min. w temp. 180 st. C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin