Składniki na spód:
· 110 g mąki
· 2 łyżki cukru pudru
· 45 g masła
· 1 żółtko
· 1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).
Składniki na masę serową:
· 500 g serka twarożkowego śmietankowego
· 80 g drobnego cukru
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 3 roztrzepane jajka
· 1 łyżka soku z cytryny
· 3 duże dojrzałe banany (1,5 szklanki rozgniecionych bananów)
Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry). Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Tupek3232