Składniki na ciasto:
· 60 dag mąki
· 3/4 szklanki cukru
· 2 jajka
· 2 żółtka
· 20 dag margaryny
· 3 łyżki mleka
· 3 łyżki miodu
· 2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
· 0,5 kostki margaryny
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki miodu
· 20 dag posiekanych orzechów włoskich (dodałam orzeszków solonych z puszki - były mało słone)
Krem 1:2 opakowania budyniu śmietankowego Krem 2:1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części.Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze
180 stopni przez około 10 minut (płat z orzechami piekłam dłużej).Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie. Gorące wylać na płat ciasta.Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Smacznego :)
Tupek3232