Ryba z warzywami
Składniki:
# 75 dag ryby (dorsz, mintaj)# 6 ogórków konserwowych# 3 papryki kolorowe (może być konserwowa)# 15 dag żółtego sera# 6 jajek ugotowanych na twardo# puszka groszku konserwowego# mąka do obtaczania ryby# olej do smażenia# Sos:# 1 szklanka ketchupu pikantnego# 1/2 szklanki majonezu
Sposób przyrządzenia:
Rybę rozmrozić, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Obsypać pieprzem i vegetą. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić do ostygnięcia. Paprykę myjemy i oczyszczamy i razemz jajkiem, serem i ogórkiem kroimy w średnią kostkę. Drobno kroimy cebulę i razem z osączonym groszkiem dodajemy do warzyw. Obsypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos. Ketchup mieszamy z majonezem i łączymy z pokrojonym warzywami. W salaterce układamy na przemian warzywa, ryba. Ostatnią warstwą zawsze powinny być warzywa. Z podanych proporcji wychodzą 2 salaterki.
be.3