ZIEMNIAKI Z FARSZEM MIĘSNYM
8 dużych obranych ziemniaków
1 czerstwa bułka
1 cebula
3 łyżki masła
25 dag mieszanego mięsa mielonego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bazylii
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu drobiowego (instant)
bazylia do dekoracji
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Ziemniaki zawinąć w kawałki natłuszczonej folii aluminiowej i piec około 45 minut. Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać, posiekać, i zeszklić na maśle.
Dodać mięso i podsmażyć. Dodać zioła i posiekany czosnek, wymieszać.
Bułkę odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki wyjąć z folii i przestudzić. Następnie wyrównać spody, odkroić wierzchy i wydrążyć.
Miąższ rozgnieść i wymieszać z mięsem, farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i zapiekać 10 minut. Udekorować bazylią.
Gryzmek