ZIEMNIAKI Z FARSZEM MIĘSNYM.doc

(26 KB) Pobierz
ZIEMNIAKI Z FARSZEM MIĘSNYM

 

                      ZIEMNIAKI Z FARSZEM MIĘSNYM       

 

 

 

                                     8 dużych obranych ziemniaków

                                   1 czerstwa bułka

                                     1 cebula

                                   3 łyżki masła

                                   25 dag mieszanego mięsa mielonego

                                     1 łyżka posiekanej natki pietruszki

                                     1 łyżka bazylii

                                    1 ząbek czosnku

                                250 ml bulionu drobiowego (instant)

                                       bazylia do dekoracji

                                      sól, pieprz

 

 

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Ziemniaki zawinąć w kawałki natłuszczonej folii aluminiowej i piec około 45 minut. Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać, posiekać, i zeszklić na maśle.

Dodać mięso i podsmażyć. Dodać zioła i posiekany czosnek, wymieszać.

Bułkę odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki wyjąć z folii i przestudzić. Następnie wyrównać spody, odkroić wierzchy i wydrążyć.

Miąższ rozgnieść i wymieszać z mięsem, farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i zapiekać 10 minut. Udekorować bazylią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin