ZIEMNIACZANE PLACUSZKI
75 dag ziemniaków
75 dag kiszonej kapusty
25 dag kiełbasy czosnkowej
2 czerwone papryki
1 cebula
3 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki margaryny
2 łyżki octu z białego wina
8 - 10 jagód jałowca
cukier
starta gałka muszkatołowa
natka pietruszki do dekoracji
sól, pieprz
Wyszorować ziemniaki miękką szczoteczką. Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.
Umyć strąki papryki, przekroić na połówki, dobrze oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Opłukać natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno posiekać.
Rozgrzać w garnku margarynę. Zeszklić cebulkę na gorącym tłuszczu. Dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca i pokrojoną paprykę.
Całość wymieszać, krótko podsmażyć, podlać połową szklanki letniej wody. Doprawić mieszankę w garnku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku. Całość dusić przez 20 minut.
Odcedzić ziemniaki, odłożyć do przestygnięcia. Pokroić kiełbasę w drobną kostkę. Obrać ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść. Wymieszać piure z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Dodać kiełbasę i natkę do masy.
Wilgotnymi dłońmi uformować 8 klusek. Wrzucić je na 20 minut do lekko wrzącej, osolonej wody. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze osączyć, pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej, usmażyć placuszki (po 2 minuty z każdej strony).
Podawać na kapuście. Udekorować danie natką
Gryzmek