ZIEMNIACZANE PLACUSZKI.doc

(28 KB) Pobierz
ZIEMNIACZANE PLACUSZKI

                           ZIEMNIACZANE PLACUSZKI    

 

 

 

                              75 dag ziemniaków

                                75 dag kiszonej kapusty

                              25 dag kiełbasy czosnkowej

                                2 czerwone papryki

                                  1 cebula

                                3 żółtka

                                  1 pęczek natki pietruszki

                                  3 łyżki oleju

                                  3 łyżki mąki ziemniaczanej

                                  2 łyżki margaryny

                                  2 łyżki octu z białego wina

                          8 - 10 jagód jałowca

                                    cukier

                                  starta gałka muszkatołowa

                                    natka pietruszki do dekoracji

                                    sól, pieprz

 

   

 

Wyszorować ziemniaki miękką szczoteczką. Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.

Umyć strąki papryki, przekroić na połówki, dobrze oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na kawałki. Opłukać natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno posiekać.

Rozgrzać w garnku margarynę. Zeszklić cebulkę na gorącym tłuszczu. Dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca i pokrojoną paprykę.

Całość wymieszać, krótko podsmażyć, podlać połową szklanki letniej wody. Doprawić mieszankę w garnku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku. Całość dusić przez 20 minut.

Odcedzić ziemniaki, odłożyć do przestygnięcia. Pokroić kiełbasę w drobną kostkę. Obrać ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść. Wymieszać piure z żółtkami i mąką ziemniaczaną.

Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Dodać kiełbasę i natkę do masy.

Wilgotnymi dłońmi uformować 8 klusek. Wrzucić je na 20 minut do lekko wrzącej, osolonej wody. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze osączyć, pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej, usmażyć placuszki (po 2 minuty z każdej strony).

Podawać na kapuście. Udekorować danie natką

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin