DORSZ W POMIDORACH II
1 kg dorsza,
3 łyżki oleju np. sojowego,
3 spore cebule,
1 kg pomidorów,
1 papryka,
2 pory,
4-5 ząbków czosnku,
1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka",
50 dag kartofli,
sól, pieprz do smaku,
trochę listków bazylii,
20 dag czarnych oliwek
lub tyleż pokrojonych solonych rydzów.
Na sos :
1 spory filet solonego śledzia
(lepiej 4 fileciki anchois),
¼ szklanki oleju (np. sojowego),
1-2 łyżki koniaku.
Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku - wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę. Posolić i popieprzyć.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. W tym czasie zrobić sos: usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek.
Gryzmek