DORSZ W POMIDORACH II.doc

(27 KB) Pobierz
DORSZ W POMIDORACH II

                            DORSZ W POMIDORACH II               

 

 

                                  1 kg dorsza,

                                  3 łyżki oleju np. sojowego,

                                  3 spore cebule,

                                  1 kg pomidorów,

                                  1 papryka,

                                  2 pory,

                               4-5 ząbków czosnku,

                                  1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka",

                                50 dag kartofli,

                                    sól, pieprz do smaku,

                                   trochę listków bazylii,

                              20 dag czarnych oliwek

                                   lub tyleż pokrojonych solonych rydzów.

     

                       Na sos :

                               1 spory filet solonego śledzia

                                 (lepiej 4 fileciki anchois),

                            ¼ szklanki oleju (np. sojowego),

                           1-2 łyżki koniaku.

 

 

Oczyszczonego dorsza pokroić na dość duże kawałki. W szybkowarze rozgrzać olej, przyrumienić na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pory. Wrzucić na to pomidory pozbawione skórki (na chwilę zanurzyć pomidory we wrzątku - wtedy skórka łatwo schodzi) i pokrojone, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę bez ziaren, bazylię i przyprawę. Posolić i popieprzyć.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego rybę i dolać tyle wody, by pokryła rybę. Sprawdzić smak, dosolić i dopieprzyć. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz oliwki lub rydze. Znów zamknąć szybkowar i tym razem ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. W tym czasie zrobić sos: usmażyć na oleju filet śledziowy, dokładnie rozgnieść i rozprowadzić koniakiem. Sosem tym polać potrawę po wyłożeniu na półmisek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin