SAŁATKA ŚLEDZIOWA
60 dag ziemniaków,
25 dag filetów ze śledzi,
1 duża cebula,
sól,
1 duże, kwaskowate jabłko,
5 konserwowych buraczków,
10 dag kiszonych ogórków,
150 ml. majonezu,
150 ml. chudego, naturalnego jogurtu,
1 łyżka octu winnego,
2 łyżki z zalewy po buraczkach
szczypta białego pieprzu.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki – w plasterki.
Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę
buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.
Gryzmek