SAŁATKA ŚLEDZIOWA.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA ŚLEDZIOWA

 

 

                            

 

                                     SAŁATKA ŚLEDZIOWA            

 

 

                                             60 dag ziemniaków,

                                             25 dag filetów ze śledzi,

                                               1 duża cebula,

                                                  sól,

                                              1 duże, kwaskowate jabłko,

                                              5 konserwowych buraczków,

                                            10 dag kiszonych ogórków,

                                          150 ml. majonezu,

                                          150 ml. chudego,  naturalnego jogurtu,

                                              1 łyżka octu  winnego,

                                              2 łyżki z zalewy po buraczkach

                                                 szczypta białego  pieprzu.

 

 

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę.  Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki w plasterki.

Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę

buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin