ŚLEDZIE ZAPIEKANE.doc

(25 KB) Pobierz
ŚLEDZIE ZAPIEKANE

 

                           

 

                                  ŚLEDZIE  ZAPIEKANE  .

 

     

                                  30 dag śledzi wędzonych,

                                    1 kg ziemniaków,

                                    2 cebule,

                                    5 dag żółtego sera typu cheddar,

                                  ½ szklanki śmietany,

                                   2 łyżki oleju,

                                 ½ pęczka natki pietruszki,

                                      pieprz, sól.

 

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry. Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki

śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć.

Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp. 190 st.C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin