ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI.doc

(28 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI

 

 

 

                                   ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI

 

 

                                        20 dag ziemniaków,

                                    po 5 dag różnych kiełków

                                            (pszenicy, soi, rzodkiewki),

                                       12 dag mąki,

                                       10 dag masła,

                                         2 jajka,

                                       12 dag gęstej śmietany,

                                         1 pęczek natki pietruszki,

                                       15 dag selera,

                                       10 dag sera mazurskiego,

                                         1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat,

                                      1-2 ząbki czosnku,

                                         2 świeże listki

                                            lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku,

                                         2 łyżki majeranku,

                                            pieprz, sól,

                                        1 łyżka masła do wysmarowania formy.

 

Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać  2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy,

podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej.

Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na

tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do mięsa lub wędliny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin