Lazania ze szpinakiem.rtf

(8 KB) Pobierz
Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

 

Składniki:

pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta, które kupisz w wielu sklepach spożywczych)

farsz:

1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku

cebula

łka świeżej posiekanej lub łeczka suszonej bazylii

łka mąki

łka płynnej Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY

kilka łek mleka

3 jaja

5 dag parmezanu

łka oliwy

biały mielony pieprz

l

sos beszamelowy:

3 łki mąki

3 szklanki mleka

3 łki masła

gałka muszkatołowa

biały pieprz

l

 

aty ciasta włóż na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmięy. Szpinak ugotuj w posolonym wrzątku, osącz, posiekaj (mrożony podlej dwiema łkami mleka i uduś).

 

Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklij na łce oliwy, oprósz mą, podsmaż, włóż szpinak i bazylię, wlej mleko oraz przypraw na pikantnie. Mieszając, gotuj na małym ogniu do chwili, aż szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlej do masy roztrzepane jaja i smaż, aż się zetną.

 

Podł formę wysmaruj tłuszczem. Płaty ciasta przekładaj warstwami szpinaku, polewaj sosem beszamelowym i posypuj parmezanem. Na wierzch wyłóż ciasto, polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut. Takiego samego farszu możesz uż do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin