PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM.doc

(26 KB) Pobierz

                      

 

 

                  PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM

 

 

 

                        1 kg małych pieczarek,

                        1 pęczek dymki,

                        4 ząbki czosnku,

                     3/4 pojemnika gęstej, kwaśnej śmietany,

                     3/4 pojemnika jogurtu,

                        2 łyżki oliwy,

                        3 dkg miękkiego masła lub margaryny,

                       ½ bagietki,

                           kilka gałązek tymianku,

                           sól, biały pieprz.

 

 

Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę utrzeć z jogurtem i 1/4 czosnku, wymieszać z oliwą.   Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki, posiekać.

Połowę tymianku dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, porcjami smażyć na nim pieczarki (około 5 minut).

Dodać dymkę i 1/4 czosnku, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Miękkie masło utrzeć z pozostałym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, posmarować masłem czosnkowym, pokroić na kawałki, ułożyć na ruszcie mocno rozgrzanego piekarnika, zapiekać około 5 minut. Usmażone pieczarki polać sosem, posypać tymiankiem, podawać z czosnkowymi grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin