PIKANTNA SAŁATKA Z CUKINII
50 dag cukinii
1 l wody
1 łyżeczki soli
kostki lodu
1 cebula
4 małe dojrzałe pomidory
4 łyżki pokrojone; w kostką dyni konserwowej
2 łyżki octu ziołowego
1 łyżka marynaty z dyni
po sporej szczypcie świeżo
zmielonego białego pieprzu. cukru i soli
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Cukinie wytrzeć z wierzchu umyć letnią wodą i osuszyć, obciąć końce. Cukinie pokroić wraz ze skórką w niezbyt cienkie plasterki. Zagotować wodę z solą, Pokrojoną cukinie blanszować na sicie, we wrzątku, przez 2 minuty, następnie zanurzyć plasterki cukinii w lodowatej wodzie i dobrze osaczyć.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, usuwając przy tym twarde nasady ogonków. Kostki dyni osaczyć i drobniej pokroić, Ocet wymieszać z marynatą z dyni pieprzem, cukrem i solą.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do przyprawionego octu. Ocet ubić z olejem. Sos wymieszać ze składnikami sałatki. Przed podaniem posypać sałatkę szczypiorkiem.
Gryzmek