SAŁATKA DUŃSKA.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA DUŃSKA

 

 

 

                                        SAŁATKA DUŃSKA

                                                   

 

 

 

                                      2 ½  łyżeczki soli

                                           2 łyżki oleju

                                           5 marchewek

                                         25 dag selera

                                         50 dag mrożonego groszku

                                         50 dag gotowanej chudej szynki w kawałku

                                           1 duży ananas

                                           3 cebule

                                         40 dag majonezu

                                           6 łyżek soku cytrynowego

                                      po 3 szczypty soli i białego

                                              pieprzu kilka kropli sosu worcester

                                          4 łyżki pokrojonego szczypiorku

 

 

Makaron gotować 10-12 minut w 4 l wody z 2 łyżeczkami soli i olejem, następnie dokładnie osaczyć na sicie. Marchew i seler obrać, umyć i gotować przez 15 minut w małej ilości wody posolonej ½ łyżeczki soli.

Ugotowane warzywa wyjąć z wody i pokroić: marchew na plasterki, seler  w kostkę. W wywarze z jarzyn zagotować mrożony groszek i także osaczyć na sicie. Szynkę pokroić w kostkę. Ananas obrać, wykroić ze środka twardy rdzeń miąższ pokroić na kawałki. Zachować wyciekający z miąższu sok.

Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i ananasowym, solą, pieprzem oraz odrobiną sosu worcester.

Do sosu dodać pokrojony szczypiorek. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na l godzinę, aby się przegryzła

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin