SAŁATKA DUŃSKA
2 ½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
5 marchewek
25 dag selera
50 dag mrożonego groszku
50 dag gotowanej chudej szynki w kawałku
1 duży ananas
3 cebule
40 dag majonezu
6 łyżek soku cytrynowego
po 3 szczypty soli i białego
pieprzu kilka kropli sosu worcester
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
Makaron gotować 10-12 minut w 4 l wody z 2 łyżeczkami soli i olejem, następnie dokładnie osaczyć na sicie. Marchew i seler obrać, umyć i gotować przez 15 minut w małej ilości wody posolonej ½ łyżeczki soli.
Ugotowane warzywa wyjąć z wody i pokroić: marchew na plasterki, seler w kostkę. W wywarze z jarzyn zagotować mrożony groszek i także osaczyć na sicie. Szynkę pokroić w kostkę. Ananas obrać, wykroić ze środka twardy rdzeń miąższ pokroić na kawałki. Zachować wyciekający z miąższu sok.
Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i ananasowym, solą, pieprzem oraz odrobiną sosu worcester.
Do sosu dodać pokrojony szczypiorek. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na l godzinę, aby się przegryzła
Gryzmek