SAŁATKA Z CYKORII I PIECZAREK
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
szczypta cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego
40 dag cykorii
10 dag pieczarek
1 papryka (żółta lub czerwona)
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Ząbek czosnku przekroić i natrzeć nim miskę. Ocet wymieszać z sosem sojowym, musztardą i cukrem. Mocno ubijając trze paczka dodać olej, powinien powstać gęstawy sos. Obciąć korzenie cykorii i wyciąć głąb. Liście cykorii umyć, odwirować lub dobrze osaczyć.
Pieczarki oczyścić, umyć i osaczyć. Paprykę umyć, przekroić na pół usunąć gniazdo nasienne. Końce liści obciąć na długość 3 cm i wyłożyć nimi brzegi czterech talerzy. Pozostałe listki pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski.
Częścią sosu pokropić ułożone na talerzach listki cykorii, resztę wymieszać ze składnikami sałatki. Sałatkę ułożyć na talerzach i posypać pietruszka. Podawać natychmiast.
Gryzmek