SAŁATKA Z CYKORII I PIECZAREK.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z CYKORII I PIECZAREK

 

 

                    SAŁATKA Z CYKORII I PIECZAREK

 

 

 

                                   1 ząbek czosnku

                                   2 łyżki czerwonego octu winnego

                                   1 łyżka sosu sojowego

                                   1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy

                                      szczypta cukru

                                   5 łyżek oleju słonecznikowego

                                 40 dag cykorii

                                 10 dag pieczarek

                                   1 papryka (żółta lub czerwona)

                                   1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki

 

 

 

Ząbek czosnku przekroić i natrzeć nim miskę. Ocet wymieszać z sosem sojowym, musztardą i cukrem. Mocno ubijając trze paczka dodać olej, powinien powstać gęstawy sos. Obciąć korzenie cykorii i wyciąć głąb. Liście cykorii umyć, odwirować lub dobrze osaczyć.

Pieczarki oczyścić, umyć i osaczyć. Paprykę umyć, przekroić na pół usunąć gniazdo nasienne. Końce liści obciąć na długość 3 cm i wyłożyć nimi brzegi czterech talerzy. Pozostałe listki pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski.

Częścią sosu pokropić ułożone na talerzach listki cykorii, resztę wymieszać ze składnikami sałatki. Sałatkę ułożyć na talerzach i posypać pietruszka. Podawać natychmiast.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin