KAPUSTA DUSZONA Z GRZYBAMI I GROCHEM.doc

(25 KB) Pobierz
KAPUSTA DUSZONA Z GRZYBAMI I GROCHEM

 

 

           KAPUSTA DUSZONA Z GRZYBAMI I GROCHEM

 

 

                          1 kilogram kiszonej kapusty,

                          5 dekagramów suszonych grzybów,

                          2 duże cebule,

                        20 dekagramów grochu,

                        ½ szklanki oleju rzepakowego,

                             pieprz czarny, ziele angielskie,

                             listki laurowe, sól, cukier.

 

 

       Groch przemyć na sitku pod bieżącą wodą, namoczyć na noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, ugotować i pokroić w cienkie paski.

      Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wywarem z grzybów, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone grzyby i gotować, aż będzie miękka Obraną z łupin cebulę pokroić w plastry i udusić na oleju na złoty kolor.

     Kiedy groch będzie miękki, przełożyć go do kapusty, dodać cebulę, resztę oleju, doprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.

            Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin