KAPUSTA DUSZONA Z GRZYBAMI I GROCHEM
1 kilogram kiszonej kapusty,
5 dekagramów suszonych grzybów,
2 duże cebule,
20 dekagramów grochu,
½ szklanki oleju rzepakowego,
pieprz czarny, ziele angielskie,
listki laurowe, sól, cukier.
Groch przemyć na sitku pod bieżącą wodą, namoczyć na noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, ugotować i pokroić w cienkie paski.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wywarem z grzybów, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone grzyby i gotować, aż będzie miękka Obraną z łupin cebulę pokroić w plastry i udusić na oleju na złoty kolor.
Kiedy groch będzie miękki, przełożyć go do kapusty, dodać cebulę, resztę oleju, doprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Gryzmek