PIEPRZÓWKA.doc

(25 KB) Pobierz
PIEPRZÓWKA

                                PIEPRZÓWKA        

                Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż%

 

 

 

                          20 ziaren pieprzu czarnego,

                            1 łyżeczka cukru,

                            1 l wódki czystej o mocy 40%.

 

 

 

   Do butelki z wódka wrzucić pieprz, wymieszać, butelkę szczelnie zakorkować. Macerowac 2-3 tygodnie. Następnie płyn zlać znad pieprzu. Łyżeczkę cukru wsypać do rondelka.

  Podgrzać, aż cukier się zbrązowi. Następnie zdjać z ognia, zalać niewielka ilością wody i mieszać do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotować i odparować do objętości 1 łyżeczki. Po ostudzeniu

dodać do wódki. 

           Wódkę wymieszać i przed spożyciem odstawić na 2-3 dni. Chcąc sporządzić pieprzówkę bardziej ostra, powinniśmy dodać nieco więcej

pieprzu lub użyć wódki o mocy 45%.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin