PRZEPALANKA Zestaw na 1 litr wódki.
100 ml zaprawy do przepalanki, 850 ml wódki czystej o mocy 40%, 50 ml winiaku, 20 g cukru. Zaprawa:
(ilość na 5 l przepalanki): 1 orzech włoski zielony (20 g), 20 g migdałów słodkich, 2 śliwki suszone, 10 g rodzynków, ¼ laski wanilii, 500 ml wódki ze spirytusu o mocy 50%.
Sporządzić zaprawę:
265 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 250 ml wody,dzięki czemu uzyska się 500 ml spirytusu o mocy ok. 50%. Rozdrobnione na małe kawałki surowce włożyć do słoja, zalać rozcieńczonym spirytusem.
Macerowac 4 tygodnie mieszając co drugi dzien. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców, przefiltrować przez watę i wlać do butelek. Pozostałe w słoju owoce zalać niewielka ilością wody, dobrze wymieszać, pozostawić na 24 godz,po czym wodę zlać i dodać do zaprawy.
100 ml zaprawy wymieszać z wódką i winiakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier, wymieszać, zlać do butelek. Przepalankę wyborowa można przyrządzić dodając zamiast winiaku 75 ml dobrego koniaku.
Gryzmek