PRZEPALANKA.doc

(25 KB) Pobierz
Przepalanka

                             PRZEPALANKA        
                         Zestaw na 1 litrdki.
 

 

        

                       100 ml zaprawy do przepalanki,
                       850 ml wódki czystej o mocy 40%,
                         50 ml winiaku,
                         20 g cukru.
              Zaprawa:

        (ilość na 5 l przepalanki):
                     1 orzech włoski zielony (20 g),
                   20 g migdałów słodkich,
                     2 śliwki suszone,
                   10 g rodzynków,
                    ¼ laski wanilii,
                 500 ml wódki ze spirytusu o mocy 50%.

                  Sporządzić zaprawę:

265 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 250 ml wody,
dzięki czemu uzyska się 500 ml spirytusu o mocy ok. 50%. Rozdrobnione na małe kawałki surowce włożyć do słoja, zalać rozcieńczonym spirytusem.

Macerowac 4 tygodnie mieszając co drugi dzien. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców, przefiltrować przez watę i wlać do butelek. Pozostałe w słoju owoce zalać niewielka ilością wody, dobrze wymieszać, pozostawić na 24 godz,
po czym wodę zlać i dodać do zaprawy.

100 ml zaprawy wymieszać z wódką i winiakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier, wymieszać, zlać do butelek.
Przepalankę wyborowa można przyrządzić dodając zamiast winiaku 75 ml dobrego koniaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin