PASZTECIKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MIĘSEM.doc

(27 KB) Pobierz
PASZTECIKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MIĘSEM

 

 

            PASZTECIKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MIĘSEM      

 

 

 

                        Ciasto:

                            12 dag mąki,

                            12 dag masła,

                              1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku

                                 z cytryny,

                             5 dag mąki do podsypywania.

 

                      Nadzienie:

                              ¼  kilograma mięsa z rosołu,

                              ½ bułki,

                                2 jajka,

                                2 dag masła,

                                1 cebulę, odrobinę kardamonu

                                   i gałki muszkatołowej,

                                   nieco soli.

 

 

Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, masę przesmażyć na maśle z cebulką, dodać 1 jajko, sól, kardamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Przygotować ciasto francuskie według przepisu na groszek ptysiowy, rozwałkować je na grubość 1/2 centymetra.

Wykrawać foremką po dwa kółka na pasztecik. Na środek jednego kółka położyć łyżeczkę mięsa, posmarować ciasto rozbitym jajkiem, pozostawiając gołe brzegi, nakryć drugim kółkiem, wyrównać, lekko docisnąć nożem, posmarować ponownie rozbitym jajkiem.

Gotowe paszteciki układać łopatką na blasze i piec 15-20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin