PASZTET Z PIECZAREK.doc

(25 KB) Pobierz
Pasztet z pieczarek

 

 

                           PASZTET Z PIECZAREK

 

 

 

                                      60 dag pieczarek,

                                        2 całe jajka,

                                        3 łyżki stołowe bułki tartej,

                                           natka pietruszki,

                                       ¼ kostki tłuszczu, (masło/margaryna),

                                           sól i pieprz

 

 

    Porcja na małą brytfankę (do klopsa), Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia. Grzyby zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać posiekaną natkę, bułkę tartą, całe jajka, sól i pieprz.

   Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu. Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.

  Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki.

   Dodatkowa zaleta to prostota potrawy, a pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin