RYBA DUSZONA Z GRZYBAMI
1 kg ryby słodkowodnej (tołpyga,
szczupak, lin, bużański jaź)
5 dag suszonych grzybów,
1 szklanka śmietany,
1 łyżeczka mąki,
2 cebule,
sól, pieprz biały,
2-3 łyżki octu winnego
Grzyby umyć i zalać ½ l zimnej wody, odstawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Wywar zachować.
Oczyszczoną i umytą rybę pokroić w poprzek na kawałki (w dzwonka) i sparzyć wrzątkiem. Dzwonka ryby przekroić wzdłóż kręgosłupa, zdjąć skórę i usunąć kręgosłup.
Tak odfiletowaną rybę skropić octem winnym, posypać solą i pieprzem i poddusić na przyrumienionej na maśle cebuli. Dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.
Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią rybę i dusić jeszcze 5 min. Nie mieszać, a jedynie wstrząsać. Podawać z kaszą gryczaną nie paloną lub kładzionymi kluskami.
Kluski kładzione:
1 szklanka mąki,
1 łyżka masła,
ciepła woda.
Masło rozetrzeć z mąką i rozprowadzić ciepłą wodą tak, aby ciasto było dosyć gęste. Kłaść kluski na osolony wrzątek łyżką zanurzając ją w tym wrzątku. Gotować 5 min.
Gryzmek