Składniki:
1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
1 cebula, posiekana
1 łodyga selera, posiekana w drobną kostkę
1 duży ząbek czosnku, zmielony
½ łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki
400g pomidorów z puszki
¼ szklanki rodzynek
2 łyżeczki octu wiśniowego
1 łyżka cukru
1 łyżka kaparów w zalewie solnej ( osuszone)
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1/3 szklanki posiekanej pietruszki
¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Sól
chleb
Przygotowanie:
Podgrzej na patelni oliwę z oliwek, podsmaż na rumiano bakłażana ze szczyptą soli. Po usmażeniu przełóż bakłażana do miski, a na ten sam tłusz włóż cebulę i seler ze szczyptą soli. Smaż mieszając, aż zeszklą się. Dodaj czosnek i paprykę, podsmażaj mieszając jeszcze około 30 sekund. Dodaj pomidory, ocet, cukier, rodzynki, kapary. Po chwili dorzuć podsmażonego wcześniej bakłażana. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozgnieć pomidory. Całość gotuj 15-20 minut, aż warzywa przejdą swoim aromatem. Po zdjęciu z ognia dodaj orzeszki piniowe i natkę pietruszki, dosól do smaku. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone z chlebem.
1 czubata szklanka świeżęj ricotty
½ szklanki tartego parmezanu
1 szklanka posiekanego szpinaku
1 szklanka posiekanej i podsmażonej na maśle szalotki
2 duże żółtka
Gałka muszkatołowa
600g płatów ciasta makaronowego
Woda
Wszystkie składniki z wyjątkiem ciasta połącz w misce. Płaty ciasta pokrój na paski szerokości 10cm. Umieść na paskach ciasta co 3 cm łyżeczkę farszu. Przykryj z wierzchu drugim paskiem , zlep brzegi i miejsca pomiędzy kulkami farszu. Porozcinaj kwadratowe pierożki. Ravioli gotuj w osolonej wodzie około 3-4 minuty. Ravioli można podawać z sosem pomidorowym i dużą ilość parmezanu.
1 kurczak
1 cytryna
1 cebula
1 główka czosnku, (obrane ząbki )
2 gałązki rozmarynu, pocięte
Czarny pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dzień wcześniej przygotuj marynatę z cytryny cebuli, czosnku i rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Natrzyj wnętrze kurczaka marynatą, włóż do środka kilka ząbków czosnku, pod skórą umieść kawałki rozmarynu. Całego kurczaka posyp solą i zostaw w folii w lodówce na noc.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC. Przygotowanego dzień wcześniej kurczaka ogrzej do temperatury pokojowej. Umieść kurczaka na blasze z masłem i posyp jeszcze delikatnie solą. Piecz 45 – 60 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed krojeniem. Pokrojone kawałki posyp natką pietruszki i polej sokiem z cytryny.
Kogga