CRESPELLE
5 jajek ( małych)
3/8 litra mleka
20 dag mąki
375 gram pieczarek (białych)
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju
375 gram pora ( szczypior)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
375 gram pomidorów
1-2 łyżeczki czerwonej papryki
2 szklanki creme fraiche
15 dag kwaśna śmietana
sól, pieprz, listki bazylii do przybrania,
kolorowy pieprz do posypania,
tłuszcz do foremki
4 jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Upiec naleśniki. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek, posiekać. Oczyścić i umyć por i pokroić w prążki. Pieczarki przysmażyć w 1 łyżce gorącego oleju,
przyprawić solą i pieprzem, wyjąć.
Cebulę i czosnek podsmażyć na reszcie oleju, dodać pory i również podsmażyć. Pomidory przepołowić oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Do porów dodać grzyby i pomidory. Przyprawić mieszankę grzybowo-pomidorową. 2/3 nadzienia i pozostałe jajko wymieszać i rozłożyć na naleśniki.
Zrolować naleśniki i włożyć do natłuszczonego, ognioodpornego naczynia. Creme fraiche, koncentrat pomidorowy i paprykę wymieszać i przyprawić do smaku, posmarować naleśniki.
Udekorować pozostałym nadzieniem i piec w piekarniku 1750 C przez około 15 minut. Serwować posypane bazylią i pieprzem
Gryzmek