CRESPELLE.doc

(28 KB) Pobierz
CRESPELLE

 

 

 

                                   CRESPELLE

 

                                                               

                             5 jajek ( małych)                                      

                          3/8 litra mleka

                           20 dag mąki                                               

                        375 gram pieczarek (białych)

                             1 cebula                                                  

                             1 ząbek czosnku

                             5 łyżek  oleju                                               

                        375 gram pora ( szczypior)

                           2 łyżki  koncentratu pomidorowego          

                         375 gram  pomidorów

                          1-2 łyżeczki czerwonej papryki                                  

                           2 szklanki  creme fraiche

                           15 dag kwaśna śmietana

                                sól, pieprz, listki bazylii do przybrania,

                                kolorowy pieprz do posypania,

                               tłuszcz do foremki

 

 

   4 jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Upiec naleśniki. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek, posiekać. Oczyścić i umyć por i pokroić w prążki. Pieczarki przysmażyć w 1 łyżce gorącego oleju,

przyprawić solą i pieprzem, wyjąć.

             Cebulę i czosnek podsmażyć na reszcie oleju, dodać pory i również podsmażyć. Pomidory przepołowić oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Do porów dodać grzyby i pomidory. Przyprawić mieszankę grzybowo-pomidorową. 2/3 nadzienia i pozostałe jajko wymieszać i rozłożyć na naleśniki.

             Zrolować naleśniki i włożyć do natłuszczonego, ognioodpornego naczynia. Creme fraiche, koncentrat pomidorowy i paprykę wymieszać i przyprawić do smaku, posmarować naleśniki.

Udekorować pozostałym nadzieniem i piec w piekarniku 1750  C przez około 15 minut. Serwować posypane bazylią i pieprzem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin