CUKINIA Z SZYNKA I BAZYLIĄ
2 małe cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
10 dag gotowanej szynki
15 dag żółtego sera
1 łyżka masła
sól, pieprz
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, miąższ lekko wydrążyć. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Olej wlać do małego żaroodpornego naczynia, Mikrofalować minutę w mocy 600 W. Dodać czosnek i cebulę, Mikrofalować 3 minuty w mocy 600 W.
Szynkę pokroić w kostkę. Szynkę i bazylię dodać do czosnku z cebulą, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć na połówkach cukinii. Cukinie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, Mikrofalować 5 minut w mocy 700 W.
Wyjąć, posypać startym żółtym serem. Opiekać w piekarniku 5 minut.
Gryzmek