CUKINIA Z SZYNKA I BAZYLIĄ.doc

(25 KB) Pobierz
CUKINIA Z SZYNKA I BAZYLIĄ

 

                             CUKINIA Z SZYNKA I BAZYLIĄ    

 

 

 

                                       2 małe cukinie

                                        1 mała cebula

                                        1 ząbek czosnku

                                      2 łyżki oleju

                                       1 łyżeczka suszonej bazylii

                                    10 dag gotowanej szynki

                                      15 dag żółtego sera

                                       1 łyżka masła

                                           sól, pieprz

 

   

 

   Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, miąższ lekko wydrążyć. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Olej wlać do małego żaroodpornego naczynia, Mikrofalować minutę w mocy 600 W. Dodać czosnek i cebulę, Mikrofalować 3 minuty w mocy 600 W.

   Szynkę pokroić w kostkę. Szynkę i bazylię dodać do czosnku z cebulą, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć na połówkach cukinii. Cukinie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, Mikrofalować 5 minut w mocy 700 W.

Wyjąć, posypać startym żółtym serem. Opiekać w piekarniku 5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin