CUKINIE W CIEŚCIE.doc

(25 KB) Pobierz
CUKINIE W CIEŚCIE

 

 

                                    CUKINIE W CIEŚCIE

                                             (Albania)

 

 

 

                                         ½ szklanki wody

                                         ½ szklanki mąki

                                        1 jajo roztrzepane

                                         ½ łyżeczki soli

                                        2 młode cukinie obrane, pokrajane

                                             w centymetrowe plastry

                                           olej do smażenia

                             sos:

                                    1,5 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka

                                        sól i roztarty czosnek do smaku

 

   

 

   Wymieszać sos, odstawić. Mąkę z wodą, jajami i solą wyrobić na gładkie ciasto (gdyby było zbyt rzadkie, dodać trochę mąki).Na dużej patelni rozgrzać olej.

            Cukinie zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać natychmiast na gorącym półmisku polaną sosem, z surówką z białej kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin