OŁADKI GALICYJSKIE.doc

(25 KB) Pobierz
OŁADKI GALICYJSKIE

 

 

 

                                OŁADKI GALICYJSKIE               

 

 

 

                                      1,25 kg ziemniaków

                                           1 szklanka mąki pszennej

                                          ½ szklanki śmietany 30-procentowej

                                           4 jajka

                                           3 łyżki cukru pudru

                                           2 pełne łyżki rodzynek

                                            szczypta zmielonego cynamonu

                                             sól

                                           1 szklanka oleju

 

 

 

   Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach i odcisnąć sok. Żółtka ubić z pudrem i śmietaną, dodać do masy ziemniaczanej, wsypać mąkę, cynamon oraz rodzynki i dokładnie wymieszać.

            Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć oładki na rumiano.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin