PIWOSZKI.doc

(25 KB) Pobierz
PIWOSZKI

 

                                    PIWOSZKI 

                                      (Śląsk)

 

 

 

                                  30 dag pieczarek

                                    ½ szklanki piwa

                                   2 jajka

                                 25 dag mąki

                                     1 łyżka oleju

                                   10 dag tłuszczu do smażenia

                                      sól

 

   

 

    Przygotuj ciasto piwne:

Żółtka wymieszaj z piwem, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego. Ubij pianę z białek i wymieszaj z ciastem.

Dodaj olej, wymieszaj.

         Pieczarki oczyść i odetnij kapelusze. Posól i oprósz mąką.

Grzyby zanurzaj w cieście piwnym. Smaż na głębokim tłuszczu.

Podawaj z ryżem lub frytkami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin