RATATOUILLE
50 dag cukinii lub kabaczka
1 bakłażan
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
8 pomidorów
5 cebul
6 ząbków czosnku
8 łyżek oliwy
4 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka listków bazylii
sól, pieprz
Warzywa umyć i osączyć. Z bakłażana odciąć końce a pozostałą część pokroić w plastry grubości około 1 cm Plastry posypać solą, odstawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 2 cm
Cukinię umyć, obrać pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Przygotowane warzywa kolejno obsmażać na oliwie 5 - 6 minut, a następnie ułożyć w rondlu warstwami, oprószając ziołami, solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i rozłożyć na obsmażonych warzywach. Potrawę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i zapiekać około 45 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.
Gryzmek