RATATOUILLE.doc

(26 KB) Pobierz
RATATOUILLE

 

 

 

 

 

                                      RATATOUILLE

 

 

 

 

                                  50 dag cukinii lub kabaczka

                                    1 bakłażan

                                  2 zielone papryki

                                  2 czerwone papryki

                                  2 żółte papryki

                                  8 pomidorów

                                  5 cebul

                                  6 ząbków czosnku

                                    8 łyżek oliwy

                                  4 łyżeczki ziół prowansalskich

                                  1 łyżka listków bazylii

                                     sól, pieprz

 

 

 

    Warzywa umyć i osączyć. Z bakłażana odciąć końce a pozostałą część pokroić w plastry grubości około 1 cm Plastry posypać solą, odstawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 2 cm

           Cukinię umyć, obrać pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Przygotowane warzywa kolejno obsmażać na oliwie 5 - 6 minut, a następnie ułożyć w rondlu warstwami, oprószając ziołami, solą i pieprzem.

           Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i rozłożyć na obsmażonych warzywach. Potrawę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i zapiekać około 45 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin