RISOTTO Z BOBEM
1,5 szklanki długoziarnistego ryżu
30 dag bobu
15 dag chudego boczku
10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
1 szklanka bulionu z kostki
1 szklanka soku pomidorowego
3 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki
po łyżeczce posiekanych ziół cząbru i tymianku
sól, pieprz
Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i oczyścić z pestek.
Ryż opłukać i osączyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym.
Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła.
Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.
Gotować jeszcze 10 minut. Potrawę posypać natką pietruszki i paskami sera. Podawać z zieloną sałatą.
Gryzmek