RISOTTO Z BOBEM.doc

(26 KB) Pobierz
RISOTTO Z BOBEM

 

 

 

 

 

 

                               RISOTTO Z BOBEM                 

 

 

 

                           1,5 szklanki długoziarnistego ryżu

                          30 dag bobu

                          15 dag chudego boczku

                          10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski

                              1 cebula

                            2 ząbki czosnku

                              4 pomidory

                            1 szklanka bulionu z kostki

                             1 szklanka soku pomidorowego

                            3 łyżki oleju

                            2 łyżki natki pietruszki

                               po łyżeczce posiekanych ziół cząbru i tymianku

                                 sól, pieprz

 

   

 

   Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i oczyścić z pestek.

Ryż opłukać i osączyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym.

            Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła.

Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.

            Gotować jeszcze 10 minut. Potrawę posypać natką pietruszki i paskami sera. Podawać z zieloną sałatą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin