SZPINAK Z KREMEM SEROWYM.doc

(27 KB) Pobierz
SZPINAK Z KREMEM SEROWYM

 

 

 

 

 

 

                           SZPINAK Z KREMEM SEROWYM         

 

 

 

                                  50 g mrożonego szpinaku

                                   10 dag goudy (edamera, grojera)

                                     2 łyżki masła

                                     1 łyżka mąki

                                  2/3 szklanki mleka

                                     1 listek laurowy

                                  1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

                                   2 łyżki startego parmezanu

                                   1 łyżka soku cytrynowego

                                      sól, świeżo zmielony pieprz

 

   

 

   Przygotuj najpierw sos beszamelowy. W rondelku roztop łyżkę masła, dodając mąkę i podsmaż - mieszając - na jasnozłoty kolor.

Wlej połowę mleka, energicznie wymieszaj (trzepaczką rózgową), wsyp szczyptę soli, pieprzu, liść laurowy i gałkę muszkatołową.

            Teraz wlej resztę mleka i przez 5 minut gotuj sos na małym ogniu. Wsyp utarty parmezan (lub inny podsuszony, twardy i dość ostry w smaku ser), wymieszaj i odstaw. Rozgrzej na dużym rondlu łyżkę masła, wrzuć zamrożony szpinak, skrop sokiem cytrynowym i smaż na małym ogniu.

            Mniej więcej po 5 - 7 minutach szpinak będzie gorący, a nadmiar wody wyparuje. Wtedy wlej do szpinaku sos beszamelowy, smaż przez 3 minuty. Sprawdź czy szpinak jest dostatecznie słony i pikantny (możesz dodać jeszcze trochę pieprzu lub soku cytrynowego).

            Wsyp pokrojony w kostkę ser, wymieszaj i od razu przełóż do salaterki. Ser w gorącym szpinaku lekko się roztopi. Podaj do ryby z wody lub smażonej, białych mięs albo z grzankami jako ciepłą przystawkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin