WARZYWA PO CHIŃSKU
5 dag suszonych chińskich grzybów
30 dag selera naciowego
30 dag czerwonej papryki
30 dag marchewki
15 dag pędów bambusa
14 dag kiełków soi
4 dymki
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
5 łyżek oleju sezamowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
szczypta cukru sól, pieprz
Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Kiełki opłukać, pędy bambusa pokroić na plasterki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Imbir obrać, zetrzeć. Grzyby osączyć, pokroić.
Olej rozgrzać w woku lub na dużej patelni, podsmażyć czosnek, imbir i dymkę, podlać wodą z grzybów. Następnie wrzucić seler, marchewkę i grzyby, smażyć 4 minuty.
Wlać resztę wody z grzybów, dodać paprykę, dusić 6 minut.
Na koniec przyprawić solą, sosem sojowym, cukrem i pieprzem.
Dodać kiełki i pędy, dusić jeszcze 3 minuty.
Gryzmek