WARZYWA PO CHIŃSKU.doc

(26 KB) Pobierz
WARZYWA PO CHIŃSKU

 

 

 

 

                              WARZYWA  PO CHIŃSKU        

 

 

 

                            5 dag suszonych chińskich grzybów

                          30 dag selera naciowego

                        30 dag czerwonej papryki

                          30 dag marchewki

                          15 dag pędów bambusa

                          14 dag kiełków soi

                          4 dymki

                          1 ząbek czosnku

                             kawałek świeżego imbiru

                          5 łyżek oleju sezamowego

                            4 łyżki jasnego sosu sojowego

                               szczypta cukru sól, pieprz

 

   

 

 

   Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Kiełki opłukać, pędy bambusa pokroić na plasterki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Imbir obrać, zetrzeć. Grzyby osączyć, pokroić.

            Olej rozgrzać w woku lub na dużej patelni, podsmażyć czosnek, imbir i dymkę, podlać wodą z grzybów. Następnie wrzucić seler, marchewkę i grzyby, smażyć 4 minuty.

            Wlać resztę wody z grzybów, dodać paprykę, dusić 6 minut.

Na koniec przyprawić solą, sosem sojowym, cukrem i pieprzem.

Dodać kiełki i pędy, dusić jeszcze 3 minuty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin