PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY
1 szklanka zielonej soczewicy,
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
3-6 ząbków czosnku
6 łyżek oleju roślinnego,
1 łyżka sosu sojowego,
pieprz, bazylia, tymianek,
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą.
Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.
Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.
Gryzmek