PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY.doc

(25 KB) Pobierz
PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY

 

 

 

                        PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY

 

 

 

                           1 szklanka zielonej soczewicy,

                           1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,

                        3-6 ząbków czosnku

                           6 łyżek oleju roślinnego,

                           1 łyżka sosu sojowego,

                            pieprz, bazylia, tymianek,           

 

 

   Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą.

   Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.

   Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin