ZUPA PAPRYKOWA Z KREWETKAMI
50 dag pomidorów
50 dag papryki czerwonej
40 g masła
1 pokrojona cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka Cayenne
1-2 łyżki sherry
2 łyżeczki tymianku
por, natka pietruszki, liść laurowy
1 l bulionu rybnego
125 ml śmietany
sol, pieprz, szczypiorek
10 dag krewetek
Pomidory i paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć na maśle. Dodać wyciśnięty czosnek i cayenne.
Dodać sherry, poczekać aż wyparuje. Smażyć, dodając: pomidory, paprykę, tymianek, związane razem por, pietruszka i liść laurowy Dodać bulion rybny. Gotować na małym ogniu ok.30 min, aż papryka zmięknie.
Wyciągnąć związane warzywa. Zupę zmiksować i przelać przez sito. Lekko podgrzać, dodać śmietany, doprawić sola i pieprzem, wrzucić krewetki i szczypiorek.
Gryzmek