ZUPA Z WIŚNI NA CZERWONYM WINIE.doc

(25 KB) Pobierz
ZUPA Z WIŚNI NA CZERWONYM WINIE

 

 

 

                     ZUPA Z WIŚNI NA CZERWONYM WINIE           

 

 

             

                                               750 g wiśni

                                                       ½ butelki czerwonego wina

                                                       50 g cukru pudru

                                                         1 łyżka miodu

                                                         1 łyżka mąki kukurydzianej

                                                            kilka gałązek mięty

 

 

 

    Zagotuj wino w garnku z grubym dnem, i odparuj gotując około 10 minut.  Umyj wiśnie i odsącz je z wody. Usuń pestki. (Możesz też użyć owoców mrożonych i wydrylowanych.

           Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. 4. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. 

            Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała.  Dodaj wiśnie. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin