ZUPA Z WIŚNI NA CZERWONYM WINIE
750 g wiśni
½ butelki czerwonego wina
50 g cukru pudru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka gałązek mięty
Zagotuj wino w garnku z grubym dnem, i odparuj gotując około 10 minut. Umyj wiśnie i odsącz je z wody. Usuń pestki. (Możesz też użyć owoców mrożonych i wydrylowanych.
Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. 4. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem.
Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. Dodaj wiśnie. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Gryzmek